Înverzirea liniilor de tramvai în România
În ultimii ani, tendința europeană de înverzire a liniilor de tramvai a devenit tot mai populară și a început să se răspândească în multe orașe din întreaga Europă. Această tendință nu este doar o modalitate de a face orașele mai frumoase, ci are și beneficii importante pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

Utilizarea sedumului la înverzirea liniilor de tramvai aduce beneficii importante pentru comunitate. În primul rând, îmbunătățește calitatea aerului, prin captarea particulelor de praf și a poluanților din aer. De asemenea, sedumul ajută la reducerea nivelului de zgomot, oferind un mediu mai liniștit și plăcut pentru locuitori.

În plus, sedumul contribuie la îmbunătățirea aspectului urban, prin aducerea unui element de natură în oraș. Aspectul verde al liniilor de tramvai creează un mediu mai plăcut și mai estetic pentru oameni. Acest lucru are un impact pozitiv asupra stării de bine a oamenilor și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Știai că:
Sedumul absoarbe CO2 și particule, stocând în medie 1,23 kg CO2 pe metru pătrat pe an?

Acest lucru înseamnă că 813 m² de cale ferată înverzită cu Sedum absoarbe o tonă de CO2 pe an. O tonă de CO2 este echivalentă cu aproape 10.000 km de conducere a unui automobil pe benzină.

Însă, avantajele înverzirii liniilor de tramvai cu sedum nu se opresc aici. Această practică contribuie și la reducerea riscului de inundații, prin absorbția apei de ploaie și drenarea acesteia către sol.

Plantele au un efect de răcire asupra mediului înconjurător, reducând riscul de deformare a liniilor de tramvai în perioadele de caniculă.

De asemenea, înverzirea liniilor de tramvai poate avea un efect pozitiv asupra economiei locale. În multe orașe, înverzirea liniilor de tramvai a dus la creșterea valorii proprietăților imobiliare din zonă și a atras investiții din partea companiilor care își doresc să se asocieze cu un brand ecologic și sustenabil. Astfel, această măsură poate contribui la dezvoltarea economică a orașului și la creșterea calității vieții pentru locuitorii săi.

În Europa, trendul de înverzire a liniilor de tramvai cu sedum este în continuu dezvoltare, fiind adoptat de tot mai multe orașe, demonstrând astfel că utilizarea sedumului poate fi o soluție eficientă și ecologică pentru îmbunătățirea mediului urban și crearea unor spații verzi în zonele aglomerate.

În România, deși încă sunt puține astfel de proiecte, trendul a început să câștige teren și există deja inițiative de înverzire a unor trasee de tramvai din orașele mari. Specialiștii în urbanism consideră că această tendință se va extinde și în viitor, datorită beneficiilor semnificative aduse pentru mediu și comunitate.

Arad este primul oraș din țară unde s-a realizat un spațiu verde semnificativ datorită înverzirii liniilor de tramvai, instalarea fiind realizată în vara și toamna anului 2023. Proiectul de succes este considerat pionier în România și este de așteptat ca și alte orașe să se alăture inițiativei în viitorul apropiat.

În România există aproximativ 700 de kilometri de linii de tramvai în total, distribuiți în diferite orașe mari, cum ar fi București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Craiova, Brașov, Ploiești, Constanța, Brăila, Bacău, Târgu Mureș, Satu Mare, Sibiu, Deva, Alba Iulia, Suceava și Vaslui.

Amenajarea s-a realizat fără sisteme de irigații, pe Bulevardul Revoluției și Calea Aurel Vlaicu, pe o lungime de 5,5 km, realizându-se astfel ecologizarea zonei și a coridorului format din liniile de tramvai existente, pe o suprafață de 3 ha.

Arad este primul oraș din țară unde s-a realizat un spațiu verde semnificativ datorită înverzirii liniilor de tramvai
Arad este primul oraș din țară unde s-a realizat un spațiu verde semnificativ datorită înverzirii liniilor de tramvai
Înverzirea liniilor de tramvai s-a realizat prin amenajarea cu rulouri de Sedum între șinele de tramvai și în exteriorul acestora, pe toată lungimea amplasamentului.

Speciile de Sedum sunt foarte rezistente și au capacitate de auto-regenerare, nu necesită sistem de irigare sau întreținere frecventă, iar coloritul lor oferă o paletă de culori variate pe parcursul anului, la începutul verii apar flori colorate albe, roz, gălbui, frunze verzui predomină în timpul verii care capătă nuanțe calde roșiatice, ruginii în vara toridă și toamna.

Traseele de tramvai înverzite influențează pozitiv percepția vizuală a peisajului urban, spațiul verde creat prin înverzirea liniilor de tramvai creează legătură între mediul construit, om și natură, oferă un mediu mai sănătos și contribuie la bunăstarea societății. Aduce un strop de culoare peisajului stradal monoton, întrerupând suprafața gri monotonă cu o culoare verde vibrantă. Vegetația bogată are un efect energizant, aducând natura în mediul urban și având efecte pozitive asupra sănătății mentale. Pe de altă parte, spațiul verde amenajat în mijlocul agitației urbane, oferă un cămin pentru nenumărate creaturi mici, în special polenizatori benefici.

Efectele favorabile au devenit măsurabile imediat după instalare, deoarece măsurătorile cu termoscanul arată o diferență semnificativă de temperatură între suprafața cu vegetație și zonele asfaltate (cu diferențe de până la 19°C).

Prin urmare, trendul de înverzire a liniilor de tramvai cu sedum este o soluție inteligentă, sustenabilă și estetică, care poate aduce beneficii semnificative pentru mediul urban și comunitatea locală. Este de așteptat ca acest trend să se dezvolte și să devină tot mai răspândit în întreaga Europă, dar și în România, în următorii ani.

Ecostratos, a început producția de rulouri de sedum în România, oferind soluții inovatoare și durabile pentru înverzirea liniilor de tramvai din țara noastră. Într-un efort de a face orașele noastre mai verzi și mai sănătoase, invităm toate autoritățile locale și companiile de transport să ia în considerare această soluție.

Related Blogs