Acoperișuri verzi
Acoperișurile verzi sunt o soluție ecologică pentru utilizarea optimă a acoperișurilor, contribuind la crearea unor spații verzi funcționale
- Home
- Clădiri înverzite
- Acoperișuri verzi
Soluții complete pentru sisteme de acoperișuri verzi, terase, grădini suspendate, de la un furnizor unic
Sunt alcătuite din diferite sisteme speciale de stratificare, inclusiv sisteme de drenaj, straturi de protecție cu funcții variate și substraturi speciale care permit dezvoltarea optimă a vegetației pe acoperiș, creând un mediu natural propice.
Avantajele acoperișului cu vegetație
Investiție durabilă pentru generații viitoare
Suntem cu toții responsabili să protejăm mediul înconjurător și să luăm măsuri pentru a reduce efectele negative ale urbanizării și ale schimbărilor climatice. De aceea Ecostratos îți oferă o soluție practică și estetică prin sistemele de acoperișuri verzi. Acestea nu numai că îmbunătățesc aspectul estetic al clădirilor, dar oferă și beneficii pentru mediu și sănătatea noastră. Prin instalarea unui acoperiș verde, contribuim la reducerea poluării aerului și apei, la combaterea încălzirii globale și la îmbunătățirea calității vieții în orașele aglomerate.
Acoperișurile verzi, cunoscute și sub numele de acoperișuri cu vegetație sau acoperișuri ecologice, reprezintă o soluție inovatoare și durabilă pentru construcții, cu beneficii multiple și importante pentru mediu și pentru economia de energie.
Avantaje ecologice
Estetică și biodiversitate
Adaugă un element estetic plăcut clădirilor, dar și o oază de biodiversitate în mediul urban, susținând astfel diversitatea și sănătatea ecosistemelor.
Absorbția apei
Acoperișurile verzi absorb apa de ploaie și o rețin (între 50% și peste 90% din precipitații), astfel se reduce riscul de inundații, iar canalizarea locală este protejată de supraîncărcare.
Izolația termică
Cu ajutorul stratului de vegetație și al substratului, acoperișurile verzi reduc transferul de căldură prin acoperiș cu 25% până la 60% în comparație cu acoperișurile tradiționale, reduc nevoia de încălzire sau răcire a clădirii, economisind astfel energie.
Reducerea zgomotului
Stratul de vegetație și substratul pot atenua zgomotele provenite de la trafic sau de la alte surse externe, îmbunătățesc protecția împotriva zgomotului produs de traficul rutier cu până la 10 dBA, contribuind astfel la un mediu mai liniștit și mai sănătos pentru toți.
Reducerea efectului de insulă de căldură
Ajută la combaterea fenomenului de încălzire excesivă a mediului urban prin reducerea temperaturii ambientale datorită microclimatului creat. Acoperișurile verzi pot reduce temperatura maximă de suprafață pe timpul zilei în perioada de vară cu 15 - 45 °C și temperatura maximă a aerului cu până la 5 °C.
Îmbunătățirea calității aerului
Vegetația de pe acoperișurile verzi ajută la filtrarea poluării din aer, reducând concentrațiile de particule și emisii, îmbunătățind astfel sănătatea și bunăstarea locuitorilor. Potrivit cercetărilor prezentate în Green Roofs White Paper din 2014, un acoperiș verde de 93 m2 poate îndepărta 18 kilograme de particule poluante din aer, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor generate de 15 mașini conduse timp de un an.
Avantaje financiare
Pot contribui la reducerea impozitelor locale
În unele regiuni, proprietarii de acoperișuri verzi pot beneficia de reduceri la impozitele locale.
Cresc valoarea proprietății
Acoperișurile verzi fac proprietatea mai atractivă pentru potențialii cumpărători și pot crește valoarea proprietății cu 6 - 15%, potrivit studiilor.
Contribuie la obținerea certificărilor de mediu
Acoperișurile verzi pot contribui semnificativ la obținerea certificărilor de mediu, cum ar fi LEED/BREEAM și atingerea standardelor nZEB.
Prelungesc durata de viață a acoperișului tip terasă, hidroizolat cu membrană
Protejează membrana impermeabilă de radiațiile UV și variațiile de temperatură, prelungind astfel durata de viață a acoperișului de 2-3 ori, și economisind costuri de întreținere.
Contribuie la reducerea costurilor cu gestionarea apelor meteorice
Acoperișurile verzi absorb și rețin apele meteorice, pot reduce fluxul de apă pluvială de pe acoperiș cu până la 65% și pot întârzia rata de scurgere cu până la trei ore, reducând astfel costurile cu gestionarea apelor pluviale.
Economisesc energie
Prin izolarea termică și reducerea efectului insulei de căldură, acoperișurile verzi pot ajuta la reducerea costurilor cu încălzirea și răcirea clădirii. Rezultatele studiilor arată o economie maximă de 6,8 kWh/m2 (1,5 kg/m2 de CO2 tone) și o economie minimă de 2,0 kWh/m2 (0,44 kg/m2 de CO2 tone) în timpul iernii. De asemenea, îmbunătățesc calitatea aerului din jur, reducând astfel costurile cu ventilația.
Costurile inițiale ale instalării unui acoperiș verde pot fi semnificative și depind de complexitatea designului, dimensiunea clădirii, zonele de aerisire și racord, însă pe termen lung, acoperișul verde influențează direct economia de energie și optimizează costurile generale ale construcției pe toată durata de viață a acesteia.
Structura generală a acoperișului verde
Structura unui acoperiș verde variază în funcție de designul specific al fiecărui acoperiș și de obiectivele individuale ale proprietarului. În general însă un acoperiș verde este compus din următoarele straturi:
În plus
față de aceste straturi de bază, un acoperiș verde poate include și alte elemente cum ar fi: un sistem de irigare, un sistem de întreținere automată, sistem de panouri solare sau chiar turbine eoliene, elemente de protecție împotriva căderii de pe acoperiș, sisteme paratrăsnet.
Vegetația
Aceasta este elementul cheie al acoperișului verde. Plantele pot varia de la ierburi și flori până la arbuști și copaci, în funcție de scopul acoperișului verde, stratificația din proiect și de condițiile locale.
Substratul
Este stratul cel mai important în care sunt instalate plan- tele care formează acoperișul verde. Stratul de amestec de sol special poate fi alcătuit din mai mulți componenți, printre care putem aminti roca vulcanică, perlitul, compostul, nisipul, granulele ceramice și alte materiale pentru a îmbunătăți retenția de apă, drenajul apei în exces după atingerea retenției maxime de apă, aerarea și aprovizionarea cu nutrienți.
Stratul de filtrare
Acest strat asigură că apa care ajunge în stratul de drenaj și retenție de apă este curată și fără impurități. Acest strat poate fi realizat din geotextil cu dimensiunea porilor de ordinul nanometrilor sau alte materiale similare.
Stratul de drenaj și retenție de apă
Asigură drenajul apei de pe suprafața acoperișului verde, aerisirea rădăcinilor și stocarea apei și substanțelor nutritive. Este realizat dintr-un material special de drenaj, care permite excesului de apă să se scurgă într-un sistem de colectare. Grosimea și tipul drenajului se alege în funcție de cerințele proiectului.
Stratul de retenție apă și de protecție
Este recomandat pentru delimitarea materialelor incompatibile care pot cauza migrarea plastifianților, contribuie la protejarea hidroizolației și creșterea duratei de viață a acesteia.
Folia antirădăcină
Este utilizată pentru protecția hidroizolației de acțiunea mecanică a rădăcinilor, previne pătrunderea lor în structura acoperișului în cazul în care hidroizolația nu are această proprietate.
Stratul de impermeabilizare
Este prima barieră de protecție împotriva infiltrării apei în interiorul clădirii. Poate fi realizat din diferite materiale, cum ar fi membrane bituminoase, membrane PVC, FPO, EPDM. Hidroizolația poate să dețină și certificarea proprietății de antirădăcinare.
Stratul de izolație
Ajută la izolarea termică a clădirii și previne pierderea de căldură în timpul iernii și pătrunderea excesivă de căldură în timpul verii. De obicei, se folosesc materiale precum spuma poliuretanică sau vata minerală, panourile izolatoare din sticlă celulară, plăcile de polistiren extrudat.
Principale tipuri de acoperiș verde
În funcție de structură, caracteristici și beneficii specifice există mai multe tipuri de sisteme pentru acoperișuri verzi. În general, factorii care determină alegerea tipului de sistem care funcționează cel mai bine pentru o clădire, sunt determinate de arhitectura clădirii, factorii climatici și obiectivele tehnico-economice.
Extensiv
Acest tip de acoperiș verde este cel mai ușor și mai accesibil. În general, este format din substrat subțire și plante rezistente, cum ar fi ierburi și mușchi. Necesită mai puțină întreținere și poate fi instalat pe majoritatea clădirilor. Acoperișurile verzi extensive sunt recomandate în general pentru orice clădire cu acoperiș plat sau în pantă de până la 75°. În zilele noastre, odată cu recunoașterea numeroaselor efecte ecologice și economice pozitive ale acoperișurilor verzi, există o cerere din ce în ce mai mare pentru dezvoltarea unor ecosisteme auto-susținătoare. Utilizarea covorului vegetal Sedum-Mix sau Sedum+Plante biodiverse este cea mai eficientă modalitate de a crea rapid spații verzi, care se mențin singure și care au nevoie de întreținere minimă.
Semi-intensiv
Sistemul combină elemente din cele două tipuri de acoperiș verde, extensiv și intensiv. Poate să includă o varietate de plante care necesită o întreținere moderată. Este mai versatil față de acoperișul extensiv, oferă o gamă largă de opțiuni de design, cu o varietate mai largă de plante și o mai bună capacitate de reținere a apei, dar necesită mai multă îngrijire. Adâncimea substratului este mai mare decât în cazul sistemului extensiv, dar mai mică decât în cazul acoperișului verde intensiv. Plantele utilizate pentru acoperișul verde semi-intensiv includ specii de: gazon, ierburi, plante perene, suculente sau arbuști de mici dimensiuni. Cel mai răspândit strat top de acoperiș verde semi-intensiv este cel biodivers care seamănă ca vegetație cu pajiștile sălbatice cu mii de flori.
Intensiv
Este sistemul cel mai complex, compus din plante mai mari, arbuști și arbori, precum și ierburi și flori. Necesită o structură de suport puternică și grosimea substratului mai mare atingând chiar 1.5 m grosime. De asemenea necesită o întreținere mai atentă, dar oferă habitat ideal pentru o varietate mai mare de plante și poate crea un spațiu verde mai sofisticat și atractiv. Acoperișurile verzi intensive sunt recomandate în general pentru clădirile cu acoperiș plat sau cu înclinație de până la 5° și cu o suprafață de acoperiș mare, cum ar fi clădiri de birouri, centre comerciale, instituții publice sau clădiri rezidențiale, parcări subterane, supraetajate. Sunt utilizate în general pentru proiecte care urmăresc să creeze o oază de verdeață în zone urbane aglomerate.
Instalarea și întreținerea
Efort minim, beneficii maxime
Acoperișurile verzi pot fi instalate pe aproape orice tip de acoperiș (de la o încărcare permanentă permisă de specificațiile din proiect de min. 50 kg/m2), inclusiv pe acoperișuri vechi modernizate (acoperișuri verzi retrofit). Există soluții atât pentru acoperișuri cu pantă 0°, cât și pentru acoperișuri de înclinație mai mare de 15° (până la 75°) prin proiectare adecvată se poate ajunge la înclinații de până la 85°.
Instalarea unui acoperiș verde este o sarcină complexă care necesită experiență și cunoștințe specializate. Este important să fie instalat corect pentru asigurarea funcționării în mod corespunzător. Evaluarea structurii de suport este primul pas în proiectarea acoperișului verde, pentru a se asigura că poate susține greutatea adăugată a substratului, a plantelor și a altor materiale de construcție necesare. De asemenea este foarte importantă pregătirea structurii acoperișului existent, aceasta poate include verificarea și repararea oricăror daune ale acoperișului și/sau ale elementelor structurale.
Având în vedere tipul de sistem utilizat, un acoperiș verde poate să aibă nevoi de întreținere de diferite intensități, de la verificări anuale de 2-3 ori, până la lucrări de întreținere regulate (cum este în cazul acoperișului verde intensiv, care necesită întreținere și irigare regulată precum un parc sau o zonă verde de la nivelul solului). Întreținerea regulată cuprinde: verificarea sistemului de drenaj, fertilizarea, toaletarea plantelor și irigarea periodică.
Rolurile stratului de pietriș pentru delimitare
Împiedică alunecarea, eroziunea substratului și a vegetației în timpul ploilor abudente sau a vânturilor puternice, reducând astfel riscul de deteriorare a sistemului de acoperiș verde.
Împiedică blocarea gurilor de scurgere sau a altor elemente ale sistemului de scurgere, ceea ce poate duce la acumularea de apă pe acoperișul verde și la deteriorarea acestuia.
Poate oferi un aspect estetic mai plăcut și mai curat la marginea acoperișului sau la joncțiunile cu alte elemente de acoperiș.
Între stratul de pietriș și substrat, în funcție de grosimea substratului și complexitatea proiectului, este recomandată utilizarea profilului marginal, sau a elementului de beton prefabricat care au scopul de delimitare estetică între suprafețe (bordură).
Substratul trebuie să fie delimitat pe toată suprafața de contact cu geotextil filtrant, membranele de filtrare trebuie să fie fixate în mod corespunzător și să fie instalate cu o suprapunere suficientă, pentru a preveni colmatarea drenajului și gurilor de evacuare a apelor pluviale cu particule fine din substrat.
Elementele de construcție specifice acoperișurilor verzi, precum sistemul de siguranță Safety Pro, cutiile de control, elementele de bordură beton, suporturi pentru terase, sunt instalate pe acoperiș fără fixare mecanică, fără străpungerea și deteriorarea hidroizolației.