Acoperișuri funcționale
Acoperișul verde poate fi funcțional: biosolar, cu panouri fotovoltaice, biodivers sau blueroof, cu retenție a apei de ploaie
- Home
- Sisteme de acoperiș verde
- Acoperișuri funcționale
Acoperișul verde biodivers
Un acoperiș verde biodivers este un tip de acoperiș verde care se concentrează pe crearea unui mediu de viață pentru plante și animale, pe care vrem să readucem în zonele urbane. În contrast cu acoperișurile verzi tradiționale, care se concentrează în principal pe aspectul estetic și pe beneficiile ecologice minime, acoperișurile verzi biodiverse sunt proiectate pentru a sprijini și promova biodiversitatea și ecologia urbană.
În general, acoperișurile verzi biodiverse implică utilizarea unor varietăți mai mari de plante și materiale adiționale care recreează habitatul natural: pietre cu găuri formate prin eroziune, butuci de copaci, crengi uscate, scoarță de copac, nisip fin, pietriș, alte structuri de sprijin pentru speciile animale, cum ar fi păsările și insectele.
Acestea pot include plante indigene sau locale, precum și specii de cultură care sunt cunoscute pentru a atrage o varietate de viețuitoare, evitând speciile invazive. Acoperișul verde biodivers este utilizat pentru a sprijini ecosistemele urbane, cum ar fi coridoarele ecologice care permit animalelor să călătorească prin oraș, legăturile între parcuri și alte zone verzi, habitate naturale adiacente orașelor sau crearea unor oaze verzi în zonele dense ale orașelor.
Beneficiile unui acoperiș verde biodivers includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de insulă de căldură, îmbunătățirea calității apei, creșterea biodiversității și îmbunătățirea calității vieții în mediul urban.
Sistemul Blueroof
Sistemul Blueroof este un sistem de retenție a apei de ploaie, care are rolul de a reduce presiunea asupra sistemului de canalizare și de a încetini scurgerea apei pluviale, prevenind astfel inundațiile și scurgerile excesive de apă. Acoperișul verde poate fi utilizat împreună cu sistemul Blueroof pentru a spori eficiența și beneficiile ambelor sisteme.
Acoperișul verde poate ajuta la absorbția și evaporarea apei de ploaie, mărind retenția apei de ploaie. În plus, acoperișul verde poate ajuta la îmbunătățirea calității apei de ploaie, prin filtrarea poluanților, particulelor fine și prin îmbunătățirea procesului natural de purificare a apei.
Sistemul Blueroof se poate monta în structura acoperișului verde, are funcție de stocare a apei, de gestionare a apelor pluviale în cantități foarte mari. Principalul rol îl reprezintă degrevarea sistemului de canalizare al orașelor; previne supraîncărcarea acestuia în cazul ploilor torențiale prin moderarea evacuării apei.
Avantajele sistemului Blueroof
- Reduce contaminarea apei cu substanțe nocive (microparticule în suspensie) care se scurg direct în canalizare în cazul acoperișurilor simple.
- Este simplu de instalat în cadrul acoperișului verde.
- Contribuie la protecția mediului înconjurător și la economisirea de energie.
Sistemul de acoperiș verde
tip Biosolar
Un sistem biosolar pe acoperiș verde combină beneficiile acoperișului verde cu cele ale sistemelor solare fotovoltaice pentru a maximiza eficiența energiei și a spori impactul ecologic pozitiv. Într-un sistem biosolar pe acoperiș verde, panourile solare fotovoltaice sunt instalate deasupra stratului de substrat și vegetație al acoperișului verde, sunt mai înălțate față de sisteme solare obișnuite.
Plantele de pe acoperișul verde ajută la răcirea mediului ambiant al panourilor solare fotovoltaice prin efectul de umbrire și, implicit, de răcire asupra acoperișului. Reducând astfel temperatura panourilor solare, crește eficiența acestora. Datorită panourilor înălțate, este ușurată între ținerea acoperișului și se creează microclimate specifice cu temperaturi și umidități variabile în zonele umbrite de panourile, care favorizează o gamă variată de specii de plante și insecte.
Sistemele biosolare pe acoperiș verde sunt proiectate pentru a oferi avantaje multiple: generarea de energie regenerabilă concomitent cu beneficiile ecologice, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea calității aerului și a biodiversității în zonele urbane.
Avantajele sistemului Biosolar
- Modulele înălțate permit pătrunderea luminii și asigură un strat hidratat vegetației.
- Nu deteriorează hidroizolația, se instalează fără străpungerea acestuia, cu balastul substratului și vegetației.
Pentru a maximiza beneficiile economice și climatice se poate instala acoperiș verde cu sistem biosolar și sistem Blueroof împreună.