Orașul prinde viață printr-o arhitectură înverzită

Fațadele și pereții verzi reprezintă o inovație arhitecturală impresionantă, ce aduce un aer proaspăt și un verde natural în mediul urban.

Înverzirea verticală a clădirilor

Fațadele și pereții verzi sunt create prin plantarea sau instalarea de vegetație cu diferite specii de plante perene pe suprafețele verticale ale clădirilor. Vegetația este plantată într-un mediu de creștere format din sol, sau substrat special. Pot fi amplasate pe clădiri comerciale, industriale, rezidențiale sau
spații publice.

Odată cu modernizarea și creșterea urbanizării, a crescut semnificativ numărul construcțiilor din beton, suprafețele asfaltate sunt predominante acolo unde erau spații verzi mai înainte. Schimbările acestea au transformat orașele din verde în gri, rezultând mediu de viață nesănătoasă, fără inspirație și au atras cu sine o serie de provocări care trebuie rezolvate, cum ar fi supraîncălzirea (efect de insulă de căldură urbană), poluarea aerului, inundațiile și pierderea biodiversității și conexiunii oamenilor cu natura. Pereții verzi atenuează în mod eficient aceste probleme, într-un spațiu relativ mic, oferind numeroase beneficii, inclusiv protecția biodiversității, filtrarea aerului, generarea de oxigen și îmbunătățirea microclimatului.

Înverzirea verticală a clădirilor

Inovațiile în domeniul perețiilor și fațadelor verzi permit readucerea naturii în mijlocul aglomerației urbane și oferă soluții sustenabile pentru un viitor mai verde și mai sănătos, cu recrearea de habitate naturale.

În zilele noastre se manifestă în mod accentuat că avem nevoie de o urbanizare diferită, cel mai important aspect fiind găsirea armoniei între urban și natură. Pereții verzi pot oferi fațadelor industriale mari un aspect natural, cu vegetație luxuriantă, care diferă semnificativ de griul monoton al construcțiilor; transformă numeroase suprafețe anterior sterile în grădini verticale splendide, creând spații atractive ce promovează bunăstarea oameniilor.

Pereții verzi sunt considerați drept minuni ale horticulturii, care au puterea de a transforma chiar și un spațiu plictisitor, obișnuit, într-o grădină verticală atrăgătoare, acordând un nou sens arhitecturii verzi.

Avantajele perețiilor și fațadelor verzi

În afară de potențialul captivant de design pe care îl oferă, pereții verzi prezintă și avantaje ecologice semnificative pentru oameni, animale și mediul înconjurător.

Estetică și mediu ambiant

Fațadele și pereții verzi oferă un aspect natural și plăcut, aducând o senzație de relaxare și conectare cu mediul înconjurător. Acestea contribuie la îmbunătățirea esteticii spațiului urban și pot reduce senzația de junglă de beton.

Impact psihosocial

Pereții vegetali pot amplifica sentimentul nostru de fericire și pot îmbunătăți productivitatea, satisfăcându-ne dorința înnăscută de a ne conecta cu natura. Integrarea elementelor naturale în medii urbane monotone poate spori dispoziția, capacitatea de concentrare și poate promova o perspectivă mai pozitivă. Acest fenomen este deseori cunoscut sub numele de „biofilie.”

Izolație termică

Plantele de pe aceste structuri ajută la izolarea termică a clădirilor, reducând necesitatea utilizării climatizării sau a încălzirii artificiale.

Reducerea temperaturii

Procesul de evapotranspirație a plantelor generează un efect de răcire a clădirii și a împrejurimilor imediate ale acesteia. Fațada verde servește ca barieră de protecție împotriva temperaturilor ridicate, contribuie la crearea unui mediu de viață mai viabil prin îmbunătățirea microclimatului și atenuarea efectului de insulă de căldură urbană. Suprafețele înverzite au temperaturi semnificativ mai scăzute față de suprafețele construite, care se încălzesc rapid și rețin căldura timp îndelungat.

Reducerea zgomotului
Datorită foliajului dens, și formelor neregulate a plantelor, fațadele verzi au proprietăți de amortizare a zgomotului din jur. Plantele absorb vibrațiile sonore și împrăștie undele sonore în diferite direcții, contribuind la reducerea zgomotului.

Îmbunătățirea calității aerului
Plantele contribuie la reducerea concentrațiilor de CO2 în aer. Prin procesul fotosintetic plantele absorb CO2 și îl transformă în glucoză și oxigen, îmbunătățind calitatea aerului din orașe, contribuind la un mediu mai sănătos. Un perete verde de 1 m2 poate elimina în medie 2,3 kg de CO2 din aer/an.

Susținerea biodiversității

Vegetația poate oferi un habitat pentru fluturi și albine polenizatoare, păsări și alte viețuitoare cu rol important în ecosistem. Aceste vietăți găsesc hrană și adăpost în cadrul fațadei verzi, favorizând creșterea biodiversității locale în regiunile urbane și crearea unor ecosisteme urbane unice. Albinele pot aduna nectarul din plantele înfloritoare și pot asigura polenizarea altor plante în mediul urban, de exemplu în grădini de legume.

Economii energetice
Datorită proprietăților de izolare termică, aceste amenajări pot duce la economii semnificative de energie, reducând costurile de întreținere ale clădirilor.

Principalele tipuri de sistem

Există multe soluții diferite de înverzire verticală și nenumărate specii de plante care pot fi utilizate în funcție de obiectivele specifice ale proiectelor, având în vedere umbrirea, estetica, temperatura sau umiditatea. La alegerea sistemului potrivit se ține cont de specificațiile locului în care sunt montate; în general, factori precum costurile, întreținerea și structura de bază determină alegerea sistemului și a plantelor utilizate.

Sistemele de pereti și fațade verzi pot fi realizate în diferite moduri: cu plante cățărătoare (ce au sau nu suport de susținere) cu ajutorul unor panouri precultivate sau prin construirea pereților individuali cu substrat special pentru înrădăcinare și creștere. Conceptul de pereți verzi se împarte în două categorii principale, în funcție de abordarea lor: fațade verzi și pereți vii.

Fațade verzi

Reprezintă înverzirea tradițională a pereților, se bazează pe plante cățărătoare, cu specii utilizate în mod obișnuit, cum ar fi: iedera (Hedera sp.), vița de vie rusă (Fallopia sp.), vița de vie de Virginia (Parthenocissus sp.) si glicina (Wisteria sp.). Multe alte plante cățărătoare pot fi, de asemenea, foarte decorative, inclusiv: clematis (Clematis sp.), caprifoi (Lonicera sp.), iasomie (Jasminum sp.). Aceste plante au o tendință de creștere mai lentă și nu asigură o acoperire la fel de densă precum plantele cățărătoare tradiționale, însă produc flori vibrante, cu un parfum plăcut, care pot servi ca surse de nectar pentru insecte. În cazul fațadelor verzi, plantele sunt înrădăcinate în pământ natural sau în jardiniere de mari dimensiuni, folosind clădirea sau spalierele și sistemele de sârmă ca suport structural. Pot fi instalate doar pe exteriorul clădirilor; necesită o perioadă de timp mai îndelungată de creștere pentru a acoperi o suprafață mai mare. Totodată reprezintă o soluție mai economică de înverzire, față de sistemele modulare.

Vegetația atașată direct de clădire este metoda cea mai veche de înverzire a pereților, în acest caz nu există spațiu între plante și perete, iar acestea cresc fără suport adițional și conducere pe directia de creștere. Se utilizează în special la pereții poroși de cărămidă și piatră, folosind structura ca suport. 

În cazul sistemului indirect plantele nu sunt atașate direct de peretele clădirii. De obicei plase, garduri, cabluri sau structuri metalice sunt instalate cu susținere la o distanță de perete pe care plantele se pot cățăra și pot crește mai sus. Suporturile limitează contactul direct dintre perete și plante, previn deterioarea clădirii și asigură susținerea verticală a plantelor.

Există module precultivate cu ajutorul cărora pot fi construite rapid pereți verzi cu grad de acoperire maximă din clipa instalării (de ex. panouri precultivate de iederă cu dimensiuni de 120 cm x 180/200/220 cm).

Pereți vii

Pereții vii sau grădinile verticale reprezintă o soluție mai complexă, au de regulă un mediu de creștere pe suprafața sau structura unui perete, pot fi pre-crescuți pentru o instalare mai rapidă pentru a asigura o acoperire totală cu vegetație instant. Aceștia cuprind panouri modulare și sisteme de irigare modulare. Pereții vii pot varia în funcție de tipul de mediu de creștere utilizat și de structura suportului.

De multe secole, plantele cățărătoare au servit ca sisteme de acoperire a diferitelor construcții, iar tehnologia modernă a dezvoltat conceptul de sistem modular pentru pereți verzi. Sistemele modulare au câștigat importanță în arhitectura ecologică în ultimii 15 ani, dovedindu-se fiabile și eficiente pentru ecologizarea clădirilor. 

Pentru sistemele modulare plantele sunt cultivate în module separate care sunt plasate de-a lungul întregului perete. Aceste sisteme încorporează o gamă mai largă de specii de plante, îmbunătățind atât biodiversitatea, cât și atractivitatea estetică a fațadelor. Deși sistemele modulare sunt în general considerate de înaltă tehnologie și, prin urmare, mai costisitoare, ele oferă o serie de beneficii estetice și ecologice.

Există foarte multe tipuri și soluții de module, realizate din diferite materiale ecologice și sunt utilizate cu diverse substraturi, medii de plantare în interiorul modulelor; la alegerea sistemului se ține cont de nevoile specifice ale proiectului.

Sistemul de panouri pentru grădini verticale

Sistemul modular de tip panouri E-Flower & Wall reprezintă ultima inovație în domeniul ecologizării clădirilor, este o metodă modernă, sustenabilă, cu care orice suprafață gri se poate transforma cu ușurință într-o oază verde.

Plantele sunt așezate într-un substrat special conceput pentru creșterea verticală; datorită sistemului profesional de irigare și mediului de creștere, plantele primesc toți nutrienții și hidratarea necesară pentru o dezvoltare sănătoasă, astfel încât vegetația să aibă un aspect vibrant și multicolor.

Sistemul este caracterizat printr-o greutate redusă; oferă o soluție versatilă pentru înverzire, cu multiple posibilități de utilizare pentru aproape toate tipurile de pereți. Se poate monta atât pe clădiri existente, renovate, cât și pe clădiri noi; se poate instala în orice forme și dimensiuni dorite, chiar și pe suprafețe cu linii curbate, ondulate. Profilele sunt rezistente la coroziune și pot fi instalate atât pe orizontală, cât și pe verticală, în funcție de formatul și dispunerea peretelui de susținere.

E-Flower & Wall reprezintă un sistem excepțional pentru construcții verzi, oferă soluții rezistente la schimbările climatice și contribuie la crearea unui mediu de viață sănătos și atractiv.

Vegetația abudentă a grădinii verticale, pe lângă faptul că adaugă un aspect estetic deosebit, favorizează și creșterea biodiversității, purificarea aerului și atenuarea căldurii.

  • Plantele încorporate în peretele viu sporesc biodiversitatea, îmbunătățesc calitatea aerului și creează un microclimat favorabil; protejează fațadele și structura clădirii la fluctuațiile mari de temperatură.
  • Este realizat din materiale durabile și complet reciclabile.
  • Fiecare modul cu plante vii poate fi introdus fără efort deosebit în perete sau poate fi înlocuit.
  • Este un sistem versatil care poate fi utilizat pentru ecologizarea fațadelor, protecția împotriva zgomotului și căldurii, grădinăritul urban, grădini de plante aromatice, paravane de protecție împotriva vântului, înlocuirea gardurilor vii etc.