Principale tipuri de acoperiș verde

În funcție de structură, caracteristici și beneficii specifice există mai multe tipuri de sisteme pentru acoperișuri verzi. În general, factorii care determină alegerea tipului de sistem care funcționează cel mai bine pentru o clădire, sunt determinate de arhitectura clădirii, factorii climatici și obiectivele tehnico-economice.

Acoperișul verde extensiv

100-200 mm, 130-260 kg/m2

Acoperișul extensiv este ideal în special pentru clădirile industriale și acoperișuri decorative necirculabile, are o greutate redusă și o structură de rezistență care permite obținerea unui acoperiș verde pentru clădiri aproape standard, fără necesitatea de întărituri masive.

Acest tip de acoperiș verde este cel mai ușor și mai accesibil. În general, este format din straturi subțiri de sol și plante rezistente, cum ar fi ierburi și mușchi. Necesită mai puțină întreținere și poate fi instalat pe majoritatea clădirilor. Acoperișurile verzi extensive sunt recomandate în general pentru orice clădire cu acoperiș plat sau în pantă de până la 75°. 

În zilele noastre, odată cu recunoașterea numeroaselor efecte ecologice și economice pozitive ale acoperișurilor verzi, există o cerere din ce în ce mai mare pentru dezvoltarea unor ecosisteme auto-susținătoare. 

Utilizarea covorului vegetal Sedum-Mix sau Sedum+Plante biodiverse este cea mai eficientă modalitate de a crea rapid spații verzi, care se mențin singure și care au nevoie de întreținere minimă.

Acoperișul verde extensiv

Acoperișul verde semi-intensiv

150-200 mm, 200-300 kg/m2

Acoperișul semi-intensiv este recomandat pentru proiecte rezidențiale și comerciale ce dispun de o capacitate portantă medie. Poate cuprinde o gamă variată de plante ornamentale, de aceea este soluția perfectă pentru cei care caută echilibrul între funcționalitate și frumusețe naturală.

Sistemul combină elemente din cele două tipuri de acoperiș verde, respectiv extensiv și intensiv. Poate să includă o varietate de plante care necesită o întreținere moderată. Este mai versatil față de acoperișul verde extensiv, deoarece oferă o gamă largă de opțiuni de design, cu o varietate mai largă de plante și o mai bună capacitate de reținere a apei, dar necesită mai multă îngrijire. 

Adâncimea substratului este mai mare decât în cazul sistemului extensiv, dar mai mică decât în cazul acoperișului verde intensiv. Plantele utilizate pentru acoperișul verde semi-intensiv includ specii de: gazon, ierburi, plante perene, suculente sau arbuști de mici dimensiuni. Cel mai răspândit strat top de acoperiș verde semi-intensiv este cel biodivers care seamănă ca vegetație cu pajiștile sălbatice cu mii de flori.

Acoperișul verde intensiv

200+ mm, 300-1000 kg/m2

Acoperișul intensiv este alegerea perfectă pentru proiectele ambițioase! Este recomandat pentru clădiri cu capacitate portantă ridicată, deoarece are o structură mai robustă. Structura sistemului permite creația unor spații verzi înalte și luxuriante, oferă o platformă bogată în vegetație, cu o gamă diversă de plante.

Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbuști și arbori, precum și ierburi și flori. 

Necesită o structură de suport puternică și grosimea substratului mai mare atingând chiar 1.5 m grosime. De asemenea necesită o întreținere mai atentă, dar oferă habitat ideal pentru o varietate mai mare de plante și poate crea un spațiu verde mai sofisticat și atractiv.

 Acoperișurile verzi intensive sunt recomandate în general pentru clădirile cu acoperiș plat sau cu înclinație de până la 5° și cu o suprafață de acoperiș mare, cum ar fi clădiri de birouri, centre comerciale, instituții publice sau clădiri rezidențiale, parcări subterane, supraetajate. Sunt utilizate în general pentru proiecte care urmăresc să creeze o oază de verdeață în zone urbane aglomerate.

Discută cu un consultant EcoStratos

despre proiectul tău și cere o ofertă personalizată