Saját termesztésű növényzet zöldtetőknek, teraszoknak, függőkerteknek

Az Ecostratos széleskörű szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező vállalkozás, mely minőségi termékeket termel és forgalmaz a zöldtetőipar számára. Tulajdonosai több mint 15 évet a zöldtetőépítésben dolgoztak, így első kézből szerezték meg a tapasztalatot. Termékpalettánk magába foglal minden olyan növényzetet és egyéb elemet, amely szükséges egy optimális zöldtető, terasz vagy függőkert kialakításához. Saját termesztésű extenzív (sedumok/varjúháj fajták) és intenzív zöldtetőnövényeink (fűfélék, évelő növények, cserjék, fák) által garantáljuk a minőséget.

Tovább

Zöldtetőkhöz teljes megoldások egyetlen forrásból

Egyes termékek csak 1-2 év múlva lesznek elérhetőek szabadpiaci vásárlásra, jelenleg szerződéses alapon való termesztésük folyik 6 hektáron, mely 2023-ra közel 20 hektárra terjed.


Az azonnali hatás elérése érdekében gondosan kiválasztott, több típusú növényből, gazdag színnel, textúrával és virágokkal rendelkező vegetációs szőnyegek (sedumszőnyegek) készülnek, amelyek egész évben látványos és természetes megjelenést biztosítanak a zöldtetőknek. Ugyanilyen hatékonynak bizonyulnak a növényskálánkon megtalálható gyepszőnyegek, a kifejlett növényeket tartalmazó növénytálcák, fűmagok vagy magkeverékek.


Gyakorlott szakembereink rendelkezésére állnak a növényzet kiválasztásában, hogy azok szorosan illeszkedjenek az Ön projektterveihez. Kiemelt szempontként kezeljük, hogy az általunk ajánlott őshonos vagy meghonosodott növényfajok ideálisan alkalmazkodjanak az adott extenzív vagy intenzív zöldtető éghajlati és mikroklíma-sajátosságaihoz, figyelembe véve éves növekedési ütemüket.

Komplett kínálatunk, a zöldtető növényzet mellett olyan zöldtető elemeket (védőréteg, ültetőkőzeg, drén- és víztároló réteg, szűrő-, elválasztó- és szintezőrétegek) tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek egy jól működő, időtálló ökologikus tető kialakításához.


Egy helyen való vásárlásként (one-stop shop) teljes tetőrétegrend beszerezhető, egyszerűsítve ezzel az Ön logisztikáját.


Egy környezettudatos, motivált csapat vagyunk, közös célunk, hogy az általunk kínált termékekkel hozzájáruljunk partnereink sikeréhez, ezáltal a városi ökoszisztéma zöldebbé és egészségesebbé tételéhez. Átfogó logisztikai tapasztalatunknak és az ügyfeleinkkel való gördülékeny kommunikációnak köszönhetően zöldtető termékeinket különböző terjesztési csatornákon keresztül Európa bármely részére eljuttatjuk, megbízható időn belül.


Partnereket keresünk:

 • zöldtetőépítőket
 • kertészeti árudai viszonteledókat
 • ingatlanbefektetőket, akik a befektetéseik zöldövezetéhez a design alapú szerződéses termesztést választják
 • önkormányzatoknak, közintézményeknek közterek könnyen fenntartható zöldövezeteinek kialakításában tudunk segíteni.

Biodiverz takaró fűfélékkel

Az urbanizáció napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt, ennek a folyamatnak számos negatív ökológiai következménye van, amely nemcsak környezetünkre, hanem ránk is közvetlen hatással van. Ezek közül a problémák közül kiemelnénk a biodiverzitás drasztikus csökkenését: jelenleg több mint 1 millió állat- és növényfajt fenyeget kihalás veszély. Hazánk városi ökoszisztémájának a legnagyobb problémát a beporzó rovarfajok (méhek, pillangók) számának a fogyatkozása jelenti, a feldarabolódott zöldövezetek, élőhelyek és táplálékforrások megszűnésének következményeként.

A megoldás kulcsát az építőipar és önkormányzatok szemléletváltása jelenti. A városi zöldítés egyik egyszerű és hatékony módja a zöldtetők telepítése kihasználatlan tetőszerkezetekre. Zöldtetők szinte bármilyen típusú tetőre telepíthetőek (50 kg/m2-es terheléstől akár retrofit tetőkre is).


A hagyományos tetőkkel ellentétben a gazdag vegetációval telepített zöldtetők (extenzív, intenzív vagy félintenzív) javítják a biológiai sokféleséget, kedvező életkörülményeket, táplálékot és szaporodási lehetőséget biztosítanak számos állatfajnak, madárnak, méheknek, pillangóknak és más rovaroknak. A biodiverz flóratető kapcsolatot teremt a városi zöldterületek és a vidéki természeti területek közt. Ezen kívül a zöldtetők további pozitív ökológiai előnnyel bírnak (pl. a levegő minőségének javítása, mikroklíma-szabályozás, esővíz-gazdálkodás stb.), amelyek mind hozzájárulnak a biodiverzitás válságának javításához.


A biodiverz zöldtető tervezésénél és kivitelezésénél tartsuk szem előtt, hogy kedvezően változatos vegetációt és optimális szubsztrátumvastagságot válasszunk, és ekként egy jól működő komplex ökoszisztémát kapjunk, ne pedig ökológiai csapdát állítsunk a különböző fajoknak.A biodiverz tetőrendszer felépítése

A biodiverz flóratetőt vízelvezető rétegből, ültetőközegből és gazdagon beültetett növénytakaróból kell felépíteni.


A vízelvezető réteg vastagsága függhet a tetőrendszer kialakításától, a víztároló kapacitást pedig az adott éghajlati feltételeknek megfelelően alakítjuk ki.


A biodiverz zöldtető szubsztrátumát tápanyagban igen gazdag, ugyanakkor könnyű szerkezetű, porózus talajréteg kell képezze. Az ültetőközeg vastagságára ebben az esetben 15 cm ajánlott, így a hernyóknak és más rovaroknak elegendő helyük van bebábozódni.


Erre a célra megfelelő vegetációs szőnyeg az általunk termesztett „Biodiverz takaró fűfélékkel”, amely 4-5 féle sedumot (varjúhájfajta), 20-25 féle lágyszárú évelőt és 5-7 féle fűfajt tartalmaz. A növények kókuszrosttakarón és speciális szubsztrátumon vannak termesztve. A vegetációs szőnyeg begyökeresedett és stabilizálódott, ezért azonnal telepíthető, min 95%-os fedettséget biztosítva már a kiterítés pillanatától. A szőnyeg kiterítése egyszerű és gazdaságos, nem igényel sok időt és munkaerőt. Nincs szükség komplex utókarbantartási munkálatokra, rendszeres öntözésre, azonnal egy érett, önfenntartó zöld felületet kapunk. Mindez a vegetációs takarót alkotó növények közös tulajdonságainak is köszönhető: a varjúhájfélék (szukkulens/pozsgás növények) és a különböző lágyszárú évelők szárazság- és fagytűrők, nem igényelnek rendszeresen gondozást, extrém körülményekhez is jól alkalmazkodnak, valamint legfontosabb tulajdonságuk, hogy kitűnően regenerálódnak. A fűfélékre is magas ellenállóképesség és látványos dekorativitás jellemző, így más növényekkel együtt telepítve fokozzák a vadvirágos mezők érzetét. Az évelőket és fűféléket a dúsabb hajtásképzés és virágzás érdekében ajánlott évente egyszer-kétszer nyírni.


A fűfélékkel és lágyszárú évelőkkel dúsított sedumszőnyeg, vagyis a biodiverz szőnyeg nagyon hasonlít a természetes vadon élő növényzethez, ezért olyan ellenállóak és életképesek. A sűrű növényzetnek nagy a levélfelülete, ennek köszönhetően intenzív a hőszigetelő, illetve hűtőhatásuk, ezzel együtt erős levegőtisztító hatásuk is van, kedvezően befolyásolják a mikroklímát. Ez a típusú vegetációs szőnyeg enyhe lejtésű tetőkhöz ajánlott, maximálisan 10 fokos dőlésszögig. A változatos és színes növénytakaró az év különböző szakaszaiban virágzó, illatos gyógynövényekkel és mézelő fajokkal van gazdagítva. Ez különösen vonzó a pillangóknak és más beporzó rovaroknak, valamint méhlegelőként szolgál.


A városi építkezések és nagymértékű mezőgazdasági területek kialakítási folyamata során a helyi ökoszisztéma megbomlik, ezért van szükség biodiverz ökotetők kialakítására, ezzel hozzájárulva a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Az zöldtetők számos gazdasági és ökológiai előnyt kínálnak, ezért vonzó befektetésnek minősülnek. A zöldtető projekthez választott biodiverz vegetációs szőnyeggel pedig funkcionálisan hozzájárul a városi flóra és fauna diverzitásához, ezzel részt vállalva a méhek és lepkék pusztulásának megállításában is. Környezettudatos választás, amely egyben hozzájárul a szénlábnyomunk csökkentéséhez és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Sedum (varjúháj) szőnyeg

Napjainkban a zöldtetők számos pozitív ökológiai és ökonómiai hatásának felismerésével megnőtt az igény az ilyen jellegű önszabályzó ökoszisztémák kialakítása iránt. A gyors kivitelezésű, önfenntartó és alacsony igényű zöldfelületek kialakításának leghatékonyabb módszere a vegetációs szőnyegek alkalmazása.


A sedumszőnyeg vagy varjúhájpaplan a legszélesebb körben alkalmazott termék, amely bármely zöldtetőtípusnál alkalmazható, legyen szó extenzív vagy félintenzív (biodiverz) zöldtetőről (ez esetben lokális fajokkal felülvetve).

A szőnyeget alkotó sedumok vagy varjúhájfélék a pozsgások (más néven szukkulensek) csoportjába tartoznak, több száz növényfajt tartalmaznak, amelyek vizet tárolnak a leveleikben, ezáltal szárazságtűrők, nem vízigényesek. Anyagcsere-önszabályozó képességükkel túlélik a szárazságot és kevés nedvességgel nagyon gyorsan regenerálódnak. A sedumok másik előnye, hogy gyökérrendszerüknek köszönhetően alkalmasak korlátozott vastagságú talajrétegbe való telepítésre.


A sedumtakaró használatának számos előnye van, amelyeket már a telepítés pillanatától érzékelhetünk.


A szőnyeg több típusú kifejlett sedum növényt tartalmaz, amely már a kiterítés pillanatában min. 95%-os lefedést biztosítanak a felületnek, és a vegetáció gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez. Nem szükséges 3-5 évet várnunk, mint a palánták vagy magok ültetésénél, amelyek az első periódusban rengeteg odafigyelést igényelnek. Ezáltal megtakarítjuk a vetés költségeit, valamint az ezt követő komplex karbantartási munkálatokra fordított időt és költségeket.


A sedumszőnyeg minimális karbantartást kíván, nincs szükség újratelepítésre, azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, hosszú száraz időszakoknak, nem szükséges hozzá öntözőberendezés, csupán ha esztétikusabbnak szeretnénk látni a növényzetet a nyári aszály idején is.


A sedumszőnyeget képező kifejlett növények kókuszrostszöveten és termesztési szubsztrátumon nőnek, így az optimálisan illeszkedik a talajréteghez, paplant képezve, biztosítva a felület szinte maximális (legalább 95%-os) lefedettségét, kivédve a széleróziót vagy viharokat. Telepítés során nincs szakadás vagy darabokra hullási veszély, erős és tartós, jól begyökeresedett szövedék lévén.


Ugyancsak a kedvező fedőképességének köszönhetően, a vegetációs szőnyegnek azonnal érződik a talajárnyékoló hatása. Mindez egy hagyományos ültetés esetében nem tud érvényesülni, mert az első években, amíg a növényzet kifejlődik, a szubsztrátum könnyen felforrósodik a naptól. A varjúhájszőnyeg kiváló alternatívát jelent a gyep helyett is, alacsony víz- és gondozási igényének köszönhetően.


A vegetációs szőnyeg használható akár ultrakönnyű rendszerű tetők esetében is, mivel kisebb ültetőréteget igényel, így a tömeg akár 60% -kal is kisebb lesz, mint az egyedi növényültetések során használt rétegek esetében. Ugyancsak időt és jelentős összegeket takaríthatunk meg azzal, hogy a növénytakaró nagyon rövid idő alatt kiteríthető, csökkentve a munkaerőköltséget.


Néhány speciális sedumszőnyeg szerkezetébe védőrácsokat ágyaztak be, így akár 30-90 fokos dőlésszögű lejtős tetőkön (már-már falszerű struktúrán) is használhatók.


Saját termesztésű sedumszőnyegjeinket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének hosszantartó minőséget, valamint alacsony karbantartási igényű, azonnal telepíthető és hosszútávon önfenntartó ökológiai védőréteget épületük tetőszerkezetére.


Állunk rendelkezésére több típusú vegetációs szőnyeg választékunkkal, az Ön területrendezési igényéhez igazodva: vegyes sedumszőnyeg többféle varjúháj növényfajtával, sedum + vadvirág, sedum + fűfélék, méh és pillangó barát vegetációs szőnyegek. Mindegyik típus kiválóan alkalmazkodik a helyi klímához, garantálva a tartós sikert.


További, sedumszőnyegjeinkkel kapcsolatos kérdés esetén szaktanácsadóink állnak rendelkezésére.

Extenzív ültetőközeg

A zöldtető egy komplex rendszer, ezért minden egyes rétegnek megvan a maga fontos funkciója. Az ültetőközeg az a réteg, amelybe a zöldtető vegetációja kerül. Ennek következtében az ültetőközeg összetételétől és minőségétől függ a növényzet élettartalma, életképessége. Ezért fontos, hogy olyan szakszerű ültetőközeg-keveréket válasszunk, amely évtizedekig életképes vegetációt táplál. A zöldtető típusának függvényében változik az ültetőközeg összetétele is, a növénytársuláshoz igazodva. A termőréteg gondoskodik a növényzet megfelelő fejlődéséről azáltal, hogy a gyökérzet számára elegendő helyet biztosít, valamint optimális tápanyagot és nedvességet.

Mivel a tetőn levő ültetőközeg nincs kapcsolatban természetes talajjal, így hiányoznak az ásványképző folyamatok, ezért ahhoz, hogy az extrém tetőtéri körülményekben is jól funkcionáljon, néhány követelményt kell teljesítenie:


 • Természetes összetevők: nem tartalmazhat a növényekre vagy a környezetre káros alapanyagokat, vegyületeket.
 • Víztároló és vízmegtartó képesség
 • Levegőtartalom
 • pH érték: intenzív zöldtetőknél pH 5,5-8,5, extenzív zöldtetőknél: pH:6,5-9,5
 • Fagyállóság: fontos, hogy jól bírják a fagyot
 • Tápanyag és sótartalom: a tető típusától függően határértékekhez kötött, amelyeket nem ajánlott átlépni
 • Szervesanyag-tartalom
 • Gyommentesség: csakis gyommentes ültetőközeget szabad használni
 • Szemelosztás, szemcseméret: meghatározza a tömörödési hajlamot
 • Tűzvédelem: amennyiben megfelelő mennyiségű ásványi összetevőt tartalmaznak, és a rétegvastagság legalább 3 cm, az intenzív és extenzív zöldtetők biztonságos, tűzvédelmi előírásoknak megfelelő fedésnek bizonyulnak.

Ezek figyelembevételével válik egyértelművé, miért fontos a szakszerűen összeállított ültetőközeg, és miért nem megfelelő a hagyományos talajréteg alkalmazása.


Az extenzív zöldtetők ültetőközege sekély rétegvastagságú, 6-8 cm mélységben van beépítve, amely hosszú távon biztosít kiegyensúlyozott fejlődést a sekély gyökérzetű szukkulens növényfajoknak (sedumok/varjúhájfélék) és vadvirágoknak. Ennek az ültetőközegtípusnak az alapját ásványi őrlemények képezik, adalékokkal és lazítókkal, így ez a talajkeverék könnyű, porózus, stabilitást biztosít, megfelelő pH értékű, alacsony benne a gyommegjelenés, jó hőcsillapító, víz -megtartó és -áteresztő képességű. Az extenzív zöldtetők esetében nem használható legyalult felső talajréteg, mivel itt gyorsan megtelepednek a gyomnövények, és elnyomnák az extenzív növényzetet. Ezért fontos a gyommentes, nagyobb szemcséjű, extenzív ültetőközeg használata.


Az extenzív termőréteg alacsony karbantartási igényű, megfelelő tápanyagtartalmú, alkalmas olyan tetőkre, ahol a teherbíró képesség alacsony, és prioritás a magas víztartóképesség biztosítása.

Többrétegű építésmódnál fontos, hogy az ültetőréteg lehetőleg kevés finom szemcseméretű anyagot tartalmazzon, annak érdekében, hogy a leiszapolható rész nehogy kimosódjon a lefolyókba, valamint hogy az alatta lévő drénréteg szűrőfunkciója ne károsodjon.


Egyrétegű építésmódnál a növények közvetlenül a drénrétegre vannak ültetve, így az egyrétegű szubsztrátumnak a szűrőfunkciót is el kell látnia.


Beépítésnél fontos figyelni a tető teherbíró képességére: ne lépjük túl azt terheléssel! Ugyanakkor fontos a minimum rétegvastagság megtartása az esetleges lejtések egyenlítése során. Az ültetőközeget tömöríteni nem javasolt, vibrálni tilos, mert a tartószerkezetet károsíthatja. Az ültetőközeg szállítása ömlesztve vagy 1 m3-es zsákokban történik.


Az extenzív ültetőközeg előnyei:

 • hőcsillapító képesség, a felső emeletet hűti
 • vízáteresztő képesség, csapadékvíz-hasznosítás, párologtatás
 • könnyű, így a legtöbb födémszerkezeten használható
 • magas levegőtartalom
 • rétegstabilitás
 • gyommentesség

Scroll to Top